Chesterfield ülőgarnitúra

Chesterfield bútor, bőr ülőgarnitúra, kanapé, sarokgarnitúra, ülőgarnitúrák


 Köztudottan a bőr a legrégebben és széles körben felhasznált természetes anyagunk. Közkedveltségét előnyös tulajdonságai indokolják, többek között a tartóssága, természetes szépsége és kellemes tapintása. Számtalan használati tárgyunk készül ebből az anyagból, de különlegesen exkluzív hatása leginkább a belőle készült ülőgarnitúra, kanapé, fotelen érvényesül. Egyedien természetes szépsége mellett az sem mellékes jellemzője, hogy a bőr ülőgarnitúra, tartós és értékálló. A bőr ülőgarnitúra megszerzése általában nagy befektetésnek minősül, ezért kiválasztásuknál különösen körültekintően kell eljárni. Ezt megkönnyítendő, az alábbiakban néhány szempontra, jellegzetességre szeretnénk felhívni a leendő vásárlók figyelmét.


Miért előnyös a bőr ülőgarnitúra?


Először is mert természetes anyag és megkapóan szép a látványa. Az első benyomások mögött azonban nyomósabb okok is vannak, pl. az ilyen ülőgarnitúra, kanapé, fotel tartóssága és értéktartása, könnyű tisztíthatósága, rugalmassága és nem utolsó sorban a természetes bőr jellegzetes illata. Bizonyos fokig státuszszimbólum is, hiszen a bőr ülőgarnitúra soha nem volt olcsó, ám az igazsághoz tartozik az is, hogy az egyéb minőségi kárpitanyagok ára is közel azonos a kiváló minőségű bőrökével. Adott esetben azonban a bőrkárpitozású ülőgarnitúra külleme miatt mégis rangosabbnak mondhatók az egyéb kárpitozásúaknál. A színük sokkal változatosabb, mintsem azt bárki gondolná, nem beszélve a különféle kikészítésből és bőrfajtákból eredő természetes jegyek jellegzetességeire, amelyek csak a valódi bőrökre jellemző. Megjegyezzük ugyan, hogy a textilbőrök ma már külsőleg és tapintásukban is megtévesztően hasonlóak a valódi bőrökhöz, ám tartósságuk és egyéb tulajdonságaik jelentősen elmarad mögöttük. A valódi bőrből készült ülőgarnitúra, kanapé, fotel különösen lágy, kényelmes bár sokszor hideg tapintású, amelyet a bőr enyhén nyitott pórusain keresztül létrejövő hőmérséklet kiegyenlítődés okoz. Egyszóval minden szempontból előnyös és elbűvölő kárpitanyag, amit a kárpitos munka egyedi jellegzetességei még vonzóbbá tesznek.


Tartós de nem elnyűhetetlen


A bőr ülőgarnitúrákhoz számos tévhit is kapcsolódik. A hiedelmekkel ellentétben hosszú, de nem örökéletű. Régebben ugyan akár több generációt is kiszolgáltak, ám akkoriban sokkal kisebb igénybevételnek voltak kitéve, vélhetően azért, mert nem ez volt a család egyetlen ülőalkalmatossága.


A fokozott és gyakori használat miatt a bőr ülőgarnitúra, kanapé, fotel is kopik, ráadásul tönkremenetelüket a fokozott UV sugárzás és az állandó hőterhelés is előidézheti. Az izzadság is megrövidítheti a bőr élettartamát, mert a verítékben levő sók és zsírok a bőr idő előtti kirepedezését okozhatják.


Az ülőgarnitúrára ráömlött folyadékok csak bizonyos bőrökön nem hagynak nyomokat, másokon viszont eltávolíthatatlan foltokat hagynak, amit csak bőrcserével lehet eltüntetni. Ez főként a nagyon finom és kényes kikészítésű bőrkárpitokra jellemző. Ezért fontos hogy ismerjük az adott ülőgarnitúra, kanapé, fotel bőrkárpitjának a jellemzőit, nevezetesen hogy mire kényesek, mennyire strapabírók, színtartók és az időszakos ápolásukat is ennek megfelelően kell elvégezni.

Az is ajánlott, hogy a várható igénybevételi körülmények felmérése alapján választjuk ki az adott használati szokásokhoz legideálisabb kárpitbőrt, mert ezzel a bőrkárpit tartóssága is hosszú évekre garantálható.


Az ülőgarnitúra kiválasztása


Egy bőr ülőgarnitúra megvásárlása mindenképen hosszú távra szóló beruházás, ezért ajánlatos több szempontot is fegyelembe venni. Nagyon fontos, hogy mire fogjuk használni. A komfortosság és a kényelem e tekintetben lényeges szempont. A rendelkezésre álló hely nagysága is alapvetően fontos a kiválasztott ülőgarnitúra, kanapé vagy fotel elhelyezhetősége szempontjából. Ha a kiválasztott ülőgarnitúra még éppen befér, az nem biztos, hogy esztétikailag előnyös is.
Az ülőgarnitúra stílusa legalább ilyen fontos. A többi berendezési tárggyal célszerű harmonikusan összeillő stílusú ülőgarnitúrát választani. A klasszikus chesterfield bőr ülőgarnitúra régies, mondhatni konzervatív vonalvezetésű, párnázata mélytűzött, míg a modern ülőgarnitúrákat az egyszerűbb formai vonalvezetés és a szokatlanabb formák jellemzik. A rusztikus jellegű bőr ülőgarnitúrák viszont kissé vaskosak, fakáváik hangsúlyosabban érvényesülnek, és párnázatuk lágyan redőzött. E stílusokon belül számos változat létezik, amelyek megkönnyítik a kiválasztásukat.
Ez vonatkozik a kárpit bőrfajtájára és annak színére is. A kiválasztott ülőgarnitúrához ugyanis különféle típusú és színezésű bőrök választhatók, kivéve az akciós, azonnal elvihetőkön kívül.


Használati ajánlások


A bőr ülőgarnitúra, kanapék, fotelek mindig száraz, meleg helyiséget igényelnek. Az ideális páratartalom 50-70 %, a helyiség hőmérséklete pedig 15-30 fok közötti legyen. Az ülőgarnitúra bőrét védeni kell a közvetlen napfénytől, a sugárzó hőtől (pl. radiátortól) illetve a szélsőségesen változó száraz, vagy nedves helytől. Az új bőr üllőgarnitúra az első félévben nem igényel különösebb ápolást, ezt a gyártás során már elvégezték, és a tisztítószerek az első hónapokban inkább ártanak, mintsem használnak az új bőröknek. Ettől függetlenül a felületüket rendszeresen kell porszívózni, hogy a bőr pórusai tiszták legyenek. Ha eltömődnek, az gátolja az anyag természetes szellőzését. Ha a por mégis rászáradna, enyhén nedves ruhával áttörölve távolítsuk el, majd a felületét töröljük azonnal szárazra. 
Ha folyadék kerül rá, azonnal dörzsölés nélkül itassuk fel, enyhén nedves textíliával töröljük át, és a folt helyét ezt követően töröljük szárazra. Azt is tartsuk szem előtt, hogy a bőrgarnitúrát óvjuk a nehéz és éles tárgyak okozta sérülésektől, mert ezek felsérthetik, és az ilyen sérülések nehezen vagy egyáltalán nem tüntethetők el. A házi állatok körme is okozhat ilyen sérüléseket az ülőgarnitúrán.