Bőr ülőgarnitúra ápolása

Bőr ülőgarnitúra, kanapé, sarokgarnitúra, ülőgarnitúrák


A bőrbevonók "hideg" tulajdonságáról szóló előítélet abból az időből származik, amikor a cserzési eljárás még nem érte el a mai színvonalát.
Az első pillanatban a bőr ülőgarnitúra néha valóban hűs érzést kelt, de használatkor gyorsan felveszi a test melegét.
A bőrnél a szigetelő és hőmérsékletkiegyenlítő levegő a rostok és a sejtek között húzódik meg, így felmelegedése valamivel tovább tart, ám néhány másodpercről van szó.
Az első érintéstől kezdve azonban a bőr ülőgarnitúra fokozatosan felveszi a testhőmérsékletet, pára-, illetve hő-kiegyenlítővé válik.
A bőr hidegségéről szóló előítélet azokból az időkből ered, amikor erősen lefedett, majdnem teljesen zárt felületű bőröket használtak. Igaz, még a legolcsóbb erősen fedett kikészítésű bőrnek is sokkal jobbak a pára- ás levegőáteresztő, valamint hő-kiegyenlítő tulajdonságai, mint a bőrutánzatnak. A műbőr ülőgarnitúra sosem alkalmazkodik az emberi testhőmérséklethez.


A bőr ülőgarnitúra és a napsugár


A lakóterekbe besütő nap kárt okozhat a bőr ülőgarnitúrán: kifakítja, elszínezi, kiszárítja. Minimális mértékben minden bőr ülőgarnitúra fakul az idők során. Alapvetően semmilyen bőr ülőgarnitúra nem lehet tartós napsugárzásnak kitéve, hiszen ennek hatására minden természetes anyag veszít színének intenzitásából. Pl.: a nem védett természetes fedetlen bőrből készült ülőgarnitúra kb. 220 órányi ibolyántúli sugárzás után láthatóan megfakul.
A fűtőtest közelében tárolt ülőgarnitúra, kanapé, fotel, sarokgarnitúra legyen sűrűbben ápolva, mivel kiszáradnak, és a festett felület töredezhet.


A bőr ülőgarnitúra ápolása


A bőr ülőgarnitúra általános ápolásakor az esetleges későbbi kellemetlenségek (pl. jótállás elveszítése) elkerülése végett javasoljuk, hogy az ápoláshoz kizárólag a gyártó által ajánlott terméket használjon. Mi a Fenice bőrbútor ápolószereit javasoljuk: Fenice.hu
- Soha ne szárítsa a bőr ülőgarnitúrát hajszárítóval!
- Soha ne kezelje a bőr ülőgarnitúrát cipőtisztítószerrel!
- Kárt okozhat a bőr bevonóanyagon minden oldószertartalmú termék, mint a folttisztító, terpentin, alkohol, benzin, a padlóviasz, mosogatószer stb., vagy a kozmetikai szerek, pl. testápoló.
- Óvatosan bánjon a bőrápoló spray-vel! Mielőtt használja, olvassa el figyelmesen a használati utasítást: lehet-e zárt térben alkalmazni, nem kell-e egészségkárosodástól tartani. Elavult típusú permetezőflakonokat semmi esetre se használja, mert ezeknél túl nagy az egészségkárosodás veszélye!
- A por a bőr ülőgarnitúra felületén marad, ezért a szövetekkel összehasonlítva könnyebb azt róla eltávolítani.


Az ülőgarnitúra a lakás egészéhez igazítva


Fontos még figyelni a lakás méretét, illetve a lakók igényeit; nem mindegy, mekkora teret kell berendezni, illetve az itt élők milyen életvitelűek.
A nappali elengedhetetlen tartozékaként a lakás stílusa, színvilága, ízlésvilága is meghatározó az ülőgarnitúra, sarok ülőgarnitúra kiválasztása során, hiszen a nappali általában a legnagyobb helyiség a lakásban, így meghatározó szerepe van a lakás összhangját tekintve.


Az ülőgarnitúra elhelyezése a nappaliban


Lehetőleg úgy helyezzük el az ülőgarnitúrát, sarok ülőgarnitúrát hogy körben ülhessünk, akár közel az ablakhoz. Ügyeljünk arra, hogy az ülőgarnitúra ne akadályozza a közlekedést! Vásárlás előtt mérjük ki a teret, a közlekedési útvonalat, ehhez mérten állítsuk be majd a bútordarabot a lakásba. A gyártók promóciós anyagaikat már méretekkel együtt készítik, érdemes tudakozódni akár az interneten is.


Üléskomfortok


Az ülőgarnitúra komfortja akár ülésegységenként és vevőkívánság szerint eltérő lehet. Az áruházakban a kiállított ülőgarnitúrák segítségével próbálható ki az egyes üléskomfortok tulajdonsága, sajátossága. Az üléskomfort lehet lágy (puha), illetve kemény is - igény szerint. Az ülőgarnitúra összeállítása szerint két alaptípus létezik: az önálló, nem sorolható elemek együttese, illetve az összeilleszthető, egymás mellé sorolható, ülő- és félig fekvő egységekből összeállított sarok ülőgarnitúra.


Mire is használjuk?


Ha gyakran nézünk televíziót, fontos, hogy az ülőgarnitúrában ülők rálássanak a készülékre, így az legyen szemmagasságban elhelyezve, minimum két-három méterre az ülőhelytől. Érdemes olyan kanapét választani, amely mélyebb ülőfelülettel rendelkezik, így többen egyszerre heverhetünk benne, akár felhúzott lábakkal is. A kiegészítő puffok, lábtartók is jó szolgálatot tehetnek, valamint az ún. TV-néző fotel is, melybe különböző kényelmi funkciók kerülnek beépítésre (dönthető támla, lábtartó, forgó tányér).
Ha nagy társasági életet élünk, jól jöhetnek az ülőkék, kiegészítő ülőpárnák.
Ahol nincs vendégszoba, megéri kihúzható vendégágyas kanapét választani; helygazdálkodás szempontjából jól kihasználható az igény esetén beépített ágyneműtartó is.
Vegyük figyelembe, hogy a vendégágy nem állandó használatra való - ennek a célnak a franciaágy felel meg legjobban -, a kihajtható pótágy csak alkalmankénti igénybevételre van tervezve, mind kényelmét, mind időtállóságát tekintve.


Chesterfield bőr ülőgarnitúra, kanapé, fotel, sarokgarnitúra készítése egyedi igények szerint is.